Wie won de Slag bij Waterloo?

Om te vieren dat het op 18 juni 2015 tweehonderd jaar geleden is dat de Fransen P1030585bij Waterloo verslagen werden wilden de Belgen een herdenkingsmunt van Euro 2,- uitbrengen. Met deze munt kon in alle landen van de Europese unie betaald worden. Dat wekte de woede van diezelfde Fransen.
In een brief aan de Europese Raad, veegde Francois Hollande de Belgen de pan uit. Het zou een negatief teken zijn voor een deel van de Europese bevolking, juist op een moment dat alles op alles wordt gezet om de samenwerking binnen de Europese Monetaire Unie te versterken.
Nou, dachten de Belgen, dan maken we toch een munt van Euro 2.50, daar hebben we geen goedkeuring voor nodig. Ze smolten alle 180 000 twee euro herdenkingsmunten om in messing Euromunten van 2,50, die niet als betaalmiddel fungeren. Kosten Euro 50 000.-.

De Slag bij Waterloo is nog lang niet gestreden, want
‘Wie heeft er eigenlijk gewonnen?’ briest Hollande, die het maar niks vindt dat de Engelsen met hun Wellington spreken van een ‘viering’. Wat nou ‘viering’? Kijk eens naar het leger van de Pruisen dat bestond uit lijfeigenen en dan de Russen met hun leger van slaven. Het Franse leger, dat bestond tenminste uit vrijwilligers die uit liefde voor Napoleon hun leven gaven. De Fransen brachten Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap en Scheiding van Kerk en Staat, allemaal waarden die nog steeds in alle democratieën hoog in het vaandel staan. Wie heeft er nou verdomme gewonnen?

Nederland brengt overigens een munt uit waarop een steek staat. De Prins van Oranje (de latere Willem II) werd door sommigen de ‘held van Waterloo’ genoemd. Daarom is zijn steek, het kenmerkende hoofddeksel dat hij droeg, de basis voor het ontwerp van de keerzijde van het Waterloo Vijfje. De munt brengt heden en verleden bij elkaar: het portret van Koning Willem-Alexander is op de toekomst gericht.
Nederland ligt ver genoeg van Frankrijk af om niet door de Fransen op het matje te worden geroepen. Bovendien kan de munt alleen in ons land als betaalmiddel en collectors item dienen.

Getagged , , , , ,

5 thoughts on “Wie won de Slag bij Waterloo?

 1. Jan Vlaanderen schreef:

  Ja het zit de Fransen nog duidelijk niet lekker dat ze daar verloren, terwijl Napoleon toch een unieke legerleider was, maar ja, iedereen heeft wel eens een slechte dag. Wel vind ik hun uniformen het mooist van alle deelnemers.

 2. Gerdi schreef:

  Weer een prachtig en scherp stukkie, mevrouw van Nes.

 3. jumasy schreef:

  De Slag om Waterloo, een modeshow, een leuk gezichtspunt!

 4. Femmy Fijten schreef:

  Mooi stukje! Het is wat, nota bene 200 jaar geleden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.