Mijn robot en ik*)

Een keiharde of kille chef kreeg vroeger nog wel eens het etiket robot opgeplakt, dat voorspelde dan meestal niet veel goeds voor de werkrelatie. Tegenwoordig hebben mensen meer vertrouwen

listas.20minutos.es

listas.20minutos.es

in een computer dan in een mens. Ze keren zich geestelijk helemaal binnenste buiten bij het apparaat en dan niet alleen omdat praten  oplucht, maar ook omdat een machine geen emoties kent en dus zonder humeurige oprispingen of met ‘over het paard getild’- ego reageert. Het scheelt een hoop tijd en foute energie. Een robot is kennelijk een goede psychiater, op gevaar af de erven Freud met deze uitspraak in het harnas te jagen.

Om de relatie met een mens goed te laten verlopen moet een computer zo menselijk mogelijk zijn. Het gevolg hiervan is dan weer wel, dat mensen de vooroordelen die zij koesteren ten opzichte van de medemens ook op robots overbrengen. Vooral wanneer het ’t geslacht betreft.

In 2006 toonden drie onderzoekers van de Universiteit van Stanford (Clifford Nass, Youngme Moon en Nancy Green) aan dat alleen al de stem waarmee een computer spreekt, stereotype reacties uitlokt.
Een veertigtal studenten die onderworpen werden aan een test beoordeelden de toetsing beter als deze werd uitgevoerd door software met een mannenstem, dan met een vrouwenstem. Zij vonden ook uitleg over computerzaken relevanter als een mannenstem ze gaf. Maar, als het om sentimentele zaken ging, vonden zij de de tekst zinvoller wanneer deze door een vrouwenstem werd uitgesproken. Waarderingen die werden uitgesproken door een vrouwenstem met gezag beoordeelden zij strenger dan een autoritaire mannelijke stem. Die laatste werd hoger gewaardeerd, dan een vrouwenstem met gezag.

Recentere ervaringen uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Soongsil (Zuid Korea), leren dat een robot met de naam Jean betrouwbaarder overkomt dan zijn evenknie Jeanne. Andere studies tonen aan, dat een robot die huishoudelijke klusjes doet beter een meisjesnaam kan dragen.
De kers op de taart van dit verhaal is dat de waarde van een computer 34% hoger ligt wanneer de machine een jongensnaam draagt. Een verschil dat ongeveer gelijk is aan het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen in gelijkwaardige functies.

Dus als een robot dan toch de beste vriend van de mens wordt, moet hun algoritmische en rationele intelligentie maar in dienst worden gesteld van de gelijkheid. Om beloningen en promoties te bepalen. Op vriendschappelijke wijze natuurlijk.

*) vrij naar een artikel van Annie Kahn uit Le Monde van 6 juni 2015

Getagged , , , , ,

7 thoughts on “Mijn robot en ik*)

 1. Kaj Elhorst schreef:

  Nu begrijp ik het succes van Rutte beter…..

 2. kurpershoekirma schreef:

  Allemaal lief, leuk en aardig, maar ik heb het niet zo op vernieuwing. Ik ben altijd één van de laatsten die overstapt op een nieuwe gadget. En robotten ter vervanging van mensen? Brrrr. Verder een informatief stukje. Waar men al niet onderzoek naar doet.

 3. Gerdi schreef:

  Ook de robot moet emanciperen.

 4. Femmy Fijten schreef:

  Het is bijzonder om deze vooroordelen wetenschappelijk bewezen te zien. Ik heb nog steeds de hoop dat ze, als meisjes op school en op universiteiten beter blijven presteren dan jongens, verdwijnen. Maar ik zal het bij leven niet meemaken. Het is moeilijk om dit soort ideeën die lijken (!) op erfelijk bepaalde vastgelegde patronen te doorbreken. Iedereen maakt zich bewust of onbewust schuldig aan reacties die deze voordelen in stand houdt. En je mag er vooral niet over zeuren (als vrouw).

  • jumasy schreef:

   Het schijnt heel moeilijk te zijn om vijf vrouwen in een panel over it zaken bij elkaar te krijgen, ze zijn er wel maar worden niet gevraagd. De mannen, meestal oude kerels, blijven graag ‘onder ons’.

 5. Andre van Leijen schreef:

  Leuk verhaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.