Fragment uit de 19e eeuw: kwartels

Hieronder een fragment dat zich afspeelt ten huize van een deftige familie waar Meek, de hoofdpersoon uit mijn verhaal, dient:

www.poeliervanderwal.nlhttp://www.koken.be

Meek pakt de lepel, schept er een beestje op en legt het neer op het bord van mevrouw, dan gaat ze naar de volgende dame. Het gebabbel stopt, het wordt doodstil, zeven paar ogen kijken naar haar. Ze voelt dat ze rood wordt, de rode vlam gaat naar haar keel, naar haar wangen, haar neus wordt een gloeiende punt, haar lijf wil ontploffen. Bedienen aan tafel heeft ze nog nooit gedaan en dan ook nog van die zielige beestjes, het lijken wel vogeltjes. Hoe kunnen die mensen vogeltjes eten, die beestjes moeten vrij rondvliegen. Hoe moet ze dat dooie spul netjes op een bord leggen? Als ze de schaal eens liet vallen en stomweg de benen nam?

Rechts van de dame naast mevrouw pakt ze met trillende handen de grote lepel, probeert het vogeltje op te scheppen, maar de pootjes zijn onwillig en gaan niet helemaal op de lepel. Ze tilt de lepel met de overhangende pootjes op en brengt hem naar het bord. Druppels vet vallen op het damast. Het trillen van haar handen is overgegaan in schokken zo hevig dat het vogeltje belandt op de satijnen schoot van de dame. Een zucht uit zeven kelen stijgt op, allemaal tegelijk beginnen de dames te praten.

Tot aan het einde van haar leven zou Meek geen vogeltje meer kunnen zien zonder herinnerd te worden aan deze scene en het gegil op de achtergrond. Tijdens het incident zelf echter hoorde of zag ze niets, later pas drong het voorval in volle omvang tot haar door. Ze vroeg zich af hoe het kon dat ze op het moment zelf niets gehoord had, want de dames uitten hun verontwaardiging met felle kreten, alsof de vogeltjes in hen tot leven waren gekomen. Ze herinnerde zich zelfs niet meer dat ze het vogeltje van de schoot van de dame had opgepakt en alsnog op het bord had gelegd. Met haar vingers, dat was het ergste geweest.

Getagged , , , ,

5 thoughts on “Fragment uit de 19e eeuw: kwartels

  1. Femmy Fijten schreef:

    Geweldig fragment! Verheug mij op de roman!

  2. Marry van der Plas schreef:

    Ben nieuwsgierig naar meer Juliette.

  3. Nancy Verlinden schreef:

    O een roman in de maak! Dat wist ik nog niet. Tof en mooi geschreven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.