Slaapgewoonten

foto:slaapwijzer.net

foto:slaapwijzer.net

Wist u dat de mensen tot in de 19e eeuw heel andere slaapgewoonten hadden? Wij, 21e eeuwers, vinden dat je minimaal acht uur achter elkaar moet slapen, er zijn er die het met minder doen maar zoveel uur denken wij in het algemeen nodig te hebben voor een gezonde slaap.

In de middeleeuwen gingen de mensen vroeg naar bed. Immers je kon maar beter niet naar buiten gaan als het donker was, want daar liep allerlei gespuis rond, dat zich overgaf aan liederlijkheid en losbandigheid, aan allerlei zaken die het licht niet konden verdragen. Daar wilde je als eerbare burger niet tussen zitten.
In de zomer kon je nog eens buiten op de stoep een uurtje met de buren kletskousen, maar dan was het al snel weer bedtijd.
Na vier uurtjes nachtrust kwamen de meeste mensen echter alweer uit bed. Zij bleven vervolgens een uur of twee wakker, waarna ze begonnen aan hun ‘tweede slaap’.
Gedurende die nachtelijke uurtjes waarop ze wakker waren ontplooiden de middeleeuwers allerlei activiteiten. Sommigen deden nog wat aan het huishouden, anderen begonnen te lezen of te bidden. In gebedsboekjes uit de 15de eeuw staan zelfs speciale gebeden voor tussen de twee slaapperiodes. Een dokter uit de 16de eeuw wist echter een nog veel betere invulling van de nachtelijke activiteit. Hij adviseerde zijn patiënten om niet aan het einde van de dag, maar na de eerste slaap te proberen een kindje te verwekken, want dan ´genoten zij er meer van´ en ´ging het beter´.

Ronde de 17e eeuw veranderde de negatieve houding tav de nachtelijke uurtjes.Tijdens de Reformatie en Contrareformatie moesten zowel katholieken als protestanten regelmatig hun toevlucht zoeken tot nachtelijke missen. Hierdoor was de nacht niet langer alleen het toneel van de losbandigheid, maar begaven ook de beschaafde mensen zich in het donker buitenshuis. Daarnaast kwam tegen het einde van de 17de eeuw in steeds meer Europese steden ook de straatverlichting op. Het resultaat was dat mensen zich vaker begaven in het nachtleven en dus minder tijd overhielden om in bed te liggen.

De grootste verandering kwam echter pas in de 19de eeuw met de industriële revolutie. Veel arbeiders werkten 12 tot 14 uur op een dag en hielden geen tijd meer over om ’s nachts wakker te blijven. In een medisch journaal uit 1829 werd ouders dan ook aangeraden om hun kinderen af te leren in twee sessies te slapen. “Zolang ze niet ziek zijn, hoeven ze niet meer dan eenmaal op de dag te slapen. Draaien zij zich toch nog een keer om, dan dienen zij hierop terechtgewezen te worden”, aldus het advies. Opmerkelijk genoeg werd er in deze periode ook voor het eerst melding gemaakt van een aparte vorm van slaapstoornis, waarbij mensen midden in de nacht wakker werden en niet meer verder konden slapen.

Terug naar de 21e eeuw. Russel Foster, een professor aan Oxford gespecialiseerd in bioritme stelt, dat hij regelmatig patiënten krijgt die midden in de nacht in paniek wakker worden. “Ik stel ze dan gerust door te zeggen dat ze simpelweg een terugval ervaren naar het bimodale slaappatroon.”
Dr. Gregg Jacobs, slaappsycholoog aan de Massachussetts Medical School en expert op het gebied van slapeloosheid, deelt die mening. Volgens hem is het wakker worden in het midden van de nacht in principe niet meer dan natuurlijk. De slaapstoornissen ontstaan alleen omdat mensen denken te moeten slapen in een achtuurspatroon. Zij willen na het wakker worden meteen weer in slaap vallen en raken, als dat niet lukt, in paniek.

Uit:http://www.isgeschiedenis.nl/

Getagged , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.