Koken, een eeuw geleden

kookboekIn mijn keuken vond ik een kookboek. Nu is dat niet zo verrassend, maar wel als het een boek is, dat er uit ziet of het intensief gebruikt is in de vorige eeuw.
De titel: ‘De Bijenkorf’s Groot-Kookboek’ geschreven en samengesteld ca 1915 door mevr. Reijnsveldt-Aemerslag, heeft een harde kaft, is donkergroen van kleur en op alle pagina’s staat onderaan reclame. Het zit vol vlekken van degene die het lang geleden gebruikte, een beetje een smeerpoets, de gebruikster.

De eerste hoofdstukken gaan over De Keuken en het schoonhouden daarvan.

Een fragment:
‘Op de verschillende luchtjes en geurtjes die gedurig uit een keuken opstijgen, behoeven wij wel niet te wijzen. Daartoe behoeft men slechts langs sommige restaurants of hotelkeukens te loopen, om de waarheid dezer opmerking na te gaan. (Vooral in Parijs kan de reiziger er vaak aan herinnerd worden dat hij langs een of ander voedings-etablissement loopt). Zoo ergens, dan wake men wel in de eerste plaats in de keuken voor een voortdurende en voldoende luchtververversing. Met het oog hierop moeten wij op een oi zeer verkeerde maatregel wijzen, die men bij de bouw van veel burgerhuizen vaak gevolgd heeft. In verscheidene woningen zijn de privaten zoo dicht bij de keuken gebouwd, dat zelfs een leek zich menigmaal verbaast over zulk een opvatting van bouwondernemers.’

Tot zover mevr Reijnsveld over De Keuken.

Achterin het boek trof ik nog een dun boekje uit 1913: Praktisch Handboek voor de Keuken door Victorine Couteillié. Nadruk is verboden, staat er met grote letters op de eerste pagina.

Daarom een recept uit deze folder hierbij:
Boonsoep
In schijfjes gesneden ajuinen met boter en een weinig bloem bruinen, voegt ze bij den bouillon. Laat boonen gaar komen in water, steekt ze door de teems*), giet alles te samen en laat flink doorkoken.

*) een teems, zegt Wiki is een zeef. Werkwoord kan ook: teemsen, teemsde, geteemsd, dan betekent het ‘ziften.’

Getagged , , , , ,

One thought on “Koken, een eeuw geleden

  1. Femmy Fijten schreef:

    Gewedlig! Volgens mij werden kookboeken vroeger echt gebruikt. Tegenwoordig, hoorde ik iemand zeggen, zijn ze vooral om te bladeren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.