Tijd voor een 19e eeuwse oliebol

foto:landentuinbouw.spinazieacademie.nl

foto:landentuinbouw.spinazieacademie.nl

Omdat we tijdens de Kerstdagen niet genoeg gegeten hebben, wordt het tijd een oliebol te nuttigen. Nu!

Ik zoek en vind in mijn 19e eeuwse kookboek uiteraard een recept voor oliebollen. Ik ruik aan de pagina en herinner mij de baksels van mijn moeder. Op Oudjaarsmiddag begon zij met het maken van het beslag. Dat was een zwaar werkje, mijn vader moest er aan te pas komen om het beslag mooi glad te krijgen. Als de kalme zee aan beslag was gerezen, ging het bakken van start.
In huis begon het te ruiken als in een friteskraam, hoewel de keukendeur wagenwijd open stond en de vrieskou haar best deed. Mij joeg zij in ieder geval de keuken uit. Niet mijn moeder, maar de kou. Kou is van het vrouwelijk geslacht zegt het Groene Boekje. Enfin, mijn moeder stond met rode wangen, een hoofddoekje om haar gekapte krullen, gehuld in een enorm schort met een  soeplepel de bollen heel bruin te bakken. Het werden dan ook donkerbruine knollen met grote en kleine uitsteeksels, maar ze smaakten beter dan de bollen van de beste bakker.
Hierbij het recept voor de eigengemaakte oliebol.

oliebollen (2)

Getagged , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.