De quaestie van de werkende vrouw

Rond 1900 waren er zo’n 2700 van de 67.700 meisjes die na de lagere school aan de vakscholen gingen verder studeren. In 1930 bedroeg het leerlingenaantal van de industrie- en huishoudscholen zo’n 55.000 leerlingen.

Vóór de Nijverheidsonderwijswet volgden alleen leerlingen uit de hogere sociale milieus onderwijs, Na het inwerkingtreden van die wet kwam daar verandering in en konden de scholen zich  verheugen op een toeloop van leerlingen uit de lagere milieus.

In 1930 constateerde de commissie van Deskundigen inzake het Nijverheidsonderwijs dat dit onderwijs, meer dan het onderwijs voor jongens, gedeeltelijk als aanvullend algemeen vormend onderwijs dient. Dit wat tweeslachtige karakter van het meisjesonderwijs  heeft tot gevolg dat een bepaald percentage van de leerlingen het onderwijs met een geheel ander oogmerk volgt dan de jongens, die onderwijs aan de ambachts- en middelbare technische scholen volgen. De laatsten volgen zonder uitzondering het onderwijs met het doel in de maatschappij een plek te veroveren; daarentegen heeft voor een deel van de meisjes het nijverheidsonderwijs slechts ten doel iets te leren wat hun later in de eigen huishouding te pas kan komen.

Er waren meisjes die verder studeerden voor onderwijzeres, maar huwelijk en werk werd voor de vrouw in het begin van de 20ste eeuw als een probleem gezien. Men geloofde niet dat lesgeven en getrouwd zijn samen kon gaan. Dit blijkt uit: “Daar is de quaestie van de gehuwde vrouw”. Gehuwd en werkend werd nog steeds als probleem gezien en “De overheid wenst maatregelen te nemen om de gehuwde ambtenares uit de overheidsdienst te weren.”
Er werd beweerd dat gehuwde vrouwen beperkter zijn doordat de academica een ‘compromis’ zoekt tussen ‘beroep en gezinsleven’ wat invloed heeft op de kwaliteit van zowel haar werk als het huishouden. Het gezinsleven brengt te veel plichten met zich mee en daardoor zou de vrouw geen volwaardige onderwijzeres kunnen zijn.

Mijn moeder werkte bij V&D als verkoopster. Toen ze ging trouwen mocht ze niet in dienst blijven. Het was toen 1945. Met pijn in haar hart moest ze weg bij het bedrijf. Het huishouden heeft haar nooit kunnen bekoren. Zo gauw het mogelijk was ging ze weer werken: bij V&D.

Uit:http://www.scholieren.com

Getagged , , , , , ,

2 thoughts on “De quaestie van de werkende vrouw

  1. annevellinga schreef:

    mooie achtergrond vor je roman-in-wording

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.