Wat een lift, short-stayers en standing met elkaar te maken hebben

foto:www.bintihomeblog.com

foto:www.bintihomeblog.com

Het zestiende arrondissement in Parijs is de wijk met de hoogste huis- en huur-prijzen. De appartementsgebouwen bestaan meestal uit vijf etages met daarboven nog een zesde of zevende laag, waar zich de kamers bevinden van de vroegere bedienden. Een mooie ruimte, die bouwaannemers doet watertanden om te veranderen in woningen, te meer daar de oppervlakte voldoet aan de wettelijke eisen van minimaal 9m2. Zij willen de etages kopen en de kamertjes door breken om ze te verbouwen tot studio. Natuurlijk moet er dan ook een lift komen.

‘Dat betalen wij,’ zeggen zij, ‘maakt u zich geen zorgen’.

Maar de eigenaren van de onderliggende etages laten zich niet inpakken. In hun Algemene Vergadering stemmen zij tegen. Zij zijn bang voor het lawaai dat de huurders boven hun hoofden gaan maken en willen dan ook niet dat er sanitair wordt aangelegd of dat de waterleiding naar boven wordt doorgetrokken.

De bouwers gaan naar de rechter en komen tenslotte bij het hof van Beroep, dat eerst heel modern bepaalt dat de studio’s verhuurd mogen worden aan serieuze partijen, maar dan van mening verandert en vonnist dat het gebouw bestemd is voor bewoners van een zekere standing en dat deze bewoners hun appartement hebben gekocht om er rustig tussen hun gelijken te kunnen vertoeven. Als de lift wordt doorgetrokken en  de woninkjes verhuurd, zouden zij in de hal mensen tegen kunnen komen van geheel andere komaf wat de homogeniteit en het gezinsleven van de bewoners op de vijf eerste etages ernstig zou kunnen aantasten.

Bovendien vreest het hof dat, ook al wordt de lift niet doorgetrokken, de studio’s zullen worden verhuurd aan ‘short-stayers’. Dat zal het leven voor de gezinnen op de eerste vijf etages ondragelijk maken: zij krijgen dan dag en nacht te maken met het geluid van de lift die naar boven wordt geroepen en stopt op de vijfde en weer naar beneden gaat of andersom met alle daarbij behorende geluiden: deuren die dichtslaan, gepraat het geluid van rolkoffers etc.

Maar nu heeft de Stad Parijs haar wellustig oog op de kamers laten vallen. Zij wenst het aantal woningen dat zij kan verhuren te vergroten. Eens kijken of zij de lift omhoog kan krijgen.

(naar een artikel van Rafaële Rivais in de Le monde van 25 juni jl)

Getagged , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.