Als het regent in Nice

Nice Nice is een mooie stad met een brede boulevard waar de Engelsen in de 18e eeuw flaneerden om hun eigen koude regenachtige klimaat te vergeten en waaraan onder andere vele luxe hotels gelegen zijn.
Het een komt niet toevallig voort uit het ander.

De oude stad Nice is  een bezoek waard met zijn ludieke smalle straatjes, terrasjes, eetcafeetjes en winkeltjes. Maar wie kent Nice eigenlijk niet? Je gaat er toch shoppen als je naar de Côte d’Azur op vakantie gaat?

Wat de meeste mensen niet weten dat is dat Nice ligt in het departement Alpes-Maritimes, de hot-spot van de islamitische radicalisering. De stad staat niet voor het eerst op de Franse kaart van het islamitisch terrorisme. En misschien niet toevallig, Nice ligt in een van de regio’s waar het Front National van Marine le Pen aan top staat.
Het een komt niet toevallig voort uit het ander.

Een paar jaar terug schreef ik een blog over een xenofobe ervaring die ik begin 2000 meemaakte in zomaar een café in Nice.

 

Als het regent in de stad

foto:www.weerplaza.nl

foto:www.weerplaza.nl

Het asfalt glimt, de regen valt met bakken uit de lucht. Ik loop in een smalle straat die uitkomt in een brede winkelstraat. Uithangborden hangen treurig uit. Toeristen in korte broek staan te kleumen voor de etalage van H&M. Paraplu’s reppen zich naar oorden waar het warm is en droog.
Dit is de Kalverstraat! Heb ik daarvoor anderhalf uur in een vliegtuig gezeten om terug te gaan naar af.

Ik besluit de paraplu’s te volgen en neer te strijken in een café. Het is afgeladen. Damp slaat van natte jassen, paraplu’s en mensen. Vertrouwde muffe lucht bereikt mijn neusgaten. Ik vind een onbezette stoel aan de leestafel, pak een krant en bestel bij de serveerster een warme rode wijn. Als de serveerster mij de wijn brengt, kijkt zij opvallend lang naar iemand links van mij. Ik kijk ook maar eens en zie een jonge Algerijnse man, hij kijkt strak voor zich uit. Het meisje loopt verder met een blad vol drankjes. Iets later zie ik haar praten met een collega en naar mij en mijn buurman wijzen. De collega komt naar mij toe en zegt:
‘Valt die man u lastig?’
Ik kijk nog eens naar mijn buur en zeg dat ik geen last van hem heb.
‘Als hij u stoort, moet u ons waarschuwen dan moet hij vertrekken’.
Een dame aan de tafel doet een duit in het zakje,
‘Hij stoort,’ zegt zij, ‘hij moet gaan’, het leestafelpubliek kijkt op van de lectuur en knikt bevestigend.
De serveerster wendt zich tot de Algerijn en zegt dat hij moet vertrekken. Hij staat op en loopt de regen in.

Bienvenu à Nice

Getagged , , , , ,

One thought on “Als het regent in Nice

  1. Annemarie Enters schreef:

    Tja… Menselijke verhoudingen… Er valt nog veel te leren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.