De Negen Straatjes, een winkelwalhalla?

P1000280.2JPGDe Negen Straatjes in Amsterdam, een winkelwalhalla waar in bijzondere winkeltjes snuisterijen en fantasie artikelen te vinden zijn.

De kleine ondernemer streek neer in de smalle straatjes tussen de Rozengracht en de Leidsestraat. In de grote winkelstraten werd de huur op de spits gedreven door de Grote Merken, dat kon de ondernemer niet betalen. In de achterafstraatjes stonden pandjes voor een redelijke prijs te huur. Tussen de ouderwetse drogist, de bruine kroegjes, de tweedehands kleding- en/of hoedenzaak startte de vindingrijke winkelier met een rommel- en boekwinkeltje, fourniturenzaak, art deco winkel of kantoorhandel. Zij verlevendigden de Straatjes en maakten het alternatief winkelpubliek blij met de variatie.

Tot een aantal jaren geleden was het dan ook aangenaam snuffelen en neuzen tussen spulletjes die nonchalant verspreid in de zaak lagen en waar piepkleine prijskaartjes aanhingen.
Ver weg van de glamour en glitter, de gestylde etalages en ander commercieel gedruis waren de Straatjes een verademing.
Tot het winkelend publiek ging shoppen en de Straatjes ontdekte, toen begon de drukte. Dat was niet zo erg, maar het werd drukker en tenslotte te druk. Provincies liepen leeg om in de Negen Straatjes en omgeving te kunnen winkelen
In het kielzog van het publiek volgden de ijssalons, de Grand Cafés, de welness- en kledingzaken.
Vastgoedeigenaren roken hun kans, verhoogden de huur, de winkelier moest het geld bij elkaar schrapen om tenslotte het kaalgeschoren hoofd onder de financiële guillotine te leggen of te verdwijnen. Zijn winkelpand werd overgenomen door een merkzaak, bij voorkeur een dames modezaak en het liefst gevestigd in twee of drie panden naast elkaar.

De gezelligheid verdween, de yuppen legden beslag op woningen en cafés. Tot diep in de nacht vooral in het weekend en op mooie zomeravonden brallen en lallen zij op terassen en in de Cafés de bewoners de straat uit.
Er zijn nog een paar mooie winkeltjes over, zoals Boekhandel Evenaar. Maar ook Evenaar staat op de nominatie om te verdwijnen. D66- raadslid Marcel van den Heuvel wil de huur aanzienlijk verhogen. Dit is verbazingwekkend, omdat Van den Heuvel lid is van de raadscommissie Cultuur. Daar vertegenwoordigt hij het partijprogramma van D66, waarin de partij stelt de culturele sector in de stad te willen versterken, om te voorkomen dat die ‘het kind van de rekening’ wordt.

Nuttige snuffel en rommel zaakjes zijn straks alleen nog te vinden in provinciestadjes

Getagged , , , , , , ,

One thought on “De Negen Straatjes, een winkelwalhalla?

  1. annemarieenters schreef:

    Het wordt er helaas niet altijd beter op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.