Het ontstaan van het uniform

De pa van Meek (de heldin uit mijn verhaal) vocht op 17-jarige leeftijd als infanterist in het leger van Napoleon en  tijdens de Belgische Onafhankelijkheidsoorlog in 1830 in het leger van Willem I.

Vandaar dit blog over uniformen.

een Nederlandse officier in 1825 van het regiment Huzaren no.6

een Nederlandse officier in 1825 van het regiment Huzaren no.6

Het uniform heeft veel ontwikkelingen ondergaan om te komen tot het uniform zoals wij dat nu kennen. Vroeger waren het de Romeinen die al voor hun soldaten standaard uitrustingen ontwierpen, iedereen droeg dezelfde kleur en iedereen kreeg hetzelfde wapen, helm, schild en kuras. Echter stamt het uniform niet af van deze standaard uitrusting, na het Romeinse rijk waren militairen verantwoordelijk voor hun eigen kleding, die dus niet op een uniform leek maar gewoon de mode volgde.

Prins Maurits en de ontwikkeling van het uniform

In het begin van de 17e eeuw was het Prins Maurits die het eerste staatsleger in Europa oprichtte. In die tijd zijn ook de eerste militaire uniformen ontstaan die later verplicht werden. Het heeft echter wel enige tijd geduurd voor het uniform volledig ontwikkeld was. Het begon allemaal met de koopmannen die huursoldaten verhuurden aan de staat om oorlogen te voeren. Deze koopmannen waren de kolonels, echter wezen zij een plaatsvervanger aan, omdat ze zelf meer met handelen bezig waren. Deze plaatsvervangers die de andere soldaten aanvoerden werden luitenant-kolonels genoemd. Dankzij deze groepen soldaten is het uniform ontstaan. De koopmannen zorgden er namelijk voor dat al hun soldaten goede kleding hadden. Hiervoor kochten de koopmannen vaak een hele rol stof en lieten deze door een kleermaker bewerken. De soldaten liepen dus allemaal in dezelfde kleur stof, en de kleding zag er dus hetzelfde uit. De soldaten moesten er overigens wel zelf voor betalen.

De kleur van het uniform
Doordat de soldaten dezelfde kleuren droegen kon je goed zien wie bij welke legergroep hoorde. Daarnaast straalde de uniformiteit in kleding saamhorigheid en orde uit. Later werden op de uniformen van staatslegers bepaalde nationale tekens gezet of de kleur van het uniform had de nationale kleuren.

Het model van het de eerste uniformen
Het uniform zelf was meestal een lange zware jas die tot de knieën hing. Blouses en jassen met lange mouwen werden door de soldaten tot over hun handen gedragen. Ook droegen zij grote hoeden die bescherming tegen de zon en regen boden. Dit was voor soldaten die marcheerden en vochten natuurlijk niet altijd handig. De hoed hing in de weg bij het zicht en bij het hanteren van vuurwapens vielen de jassen en blouses over de handen waardoor het schieten werd bemoeilijkt. Om de gevechtsfunctie van het uniform te verbeteren werden de kledingstukken omgeslagen, de hoed werd vaak aan 1, 2 of 3 kanten omgeslagen en er werd een vangsnoer aan bevestigd tegen het afvallen van de hoed tijdens het gevecht. Door deze aanpassingen ontstond de steek.

Wil je meer weten van het ontstaan van uniformen, van de kokarde en de epauletten naar het huidige uniform lees dan deze link van RR Marijnissen:

Uit: http://www.militair.net/Militaria/Uniformen/Ontstaan%20van%20uniformen/

Getagged , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.