De geschiedenis van de WC

foto: Romeins toilet

foto: Romeins toilet

De ontwikkeling van de wc vormt een verhaal apart binnen de geschiedenis van het sanitair. Het eerste toilet met doorspoelmogelijkheid werd al in 1596 in Engeland uitgevonden door Sir John Harrington. Zijn uitvinding vond echter geen grote navolging in Engeland of de rest van Europa, het was meer een incident.

Pas in de achttiende eeuw gingen porseleinfabrieken meer aandacht besteden aan de porseleinen pot of tinnen nachtspiegel. Deze diende‘ onzichtbaar te zijn en werd om deze reden verstopt in een bijzettafel of in een mooie stoel. De pot zelf mocht wel een lust voor het oog zijn en werd voorzien van allerlei decoraties. In de loop van de achttiende en negentiende eeuw waren er diverse uitvinders die hun wc systemen lieten patenteren. Aan het einde van de negentiende eeuw beleefde de wc, het water closet zijn hoogtijdagen wat vorm en decoratie betreft. De catalogi van Europese en Amerikaanse sanitairfirma’s staan vol met toiletten met welluidende namen zoals ‘Niagara Falls’, ‘Silentium’ of ‘Simplicitas’. Stuk voor stuk rijk gedecoreerd met bloemenmotieven of gegoten in de vorm van een dolfijn of leeuw.

Indien bedoeld voor publieke ruimtes waren de toiletten voorzien van een klein vliegje of bijtje, aangebracht onder het glazuur in de pot en bedoeld voor de heren om op te richten.

Uit: http://www.affairedeau.com

Getagged , , , , ,

3 thoughts on “De geschiedenis van de WC

  1. Edmond Verrijn Stuart schreef:

    “een klein vliegje of bijtje…..om op te richten.” Wel sneu voor die lieve beestjes.
    Een kleine haatbaard of koran lijkt me meer op zijn plaats. 🙂

  2. Eigenwijzer schreef:

    Ik vind dit soort verhalen altijd mooi en interessant, van die dingen die we nu als vanzelfsprekend ervaren maar die ooit uitgevonden zijn, en vóór die tijd dus allesbehalve vanzelfsprekend waren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.