Croesus

17e eeuwse afbeelding van Croeses

17e eeuwse afbeelding van Croeses

Wie is toch die Croesus uit de uitdrukking: ‘zo rijk als Croesus’.

Welnu, dat heb ik opgezocht. Hieronder volgt een uitleg van Wikipedia:

Croesus was koning van Lydië van 560 v.Chr. tot 546 v.Chr.

Croesus was de zoon van Alyattes II. Hij volgde zijn vader op toen hij vijfendertig jaar oud was, in 560 v.Chr. Hij begon onmiddellijk met de onderwerping van de Griekse steden aan de kust, te beginnen met Ephesus. Al zijn veldtochten hadden succes, en al de Aziatische Grieken waren gedwongen hem tribuut te betalen. Tevens voerde Croesus geslagen munten met een gestandaardiseerde waarde als betaalmiddel in.

Deze Croesus is, voor zover men kan nagaan, de eerste Aziaat die Grieken onderwierp en schatplichtig maakte, of verdragen met de Grieken sloot. Hij gold als de rijkste man ter wereld en gaf kostbare geschenken aan de Griekse tempels en orakels, vooral aan Delphi.

Zijn enorme rijkdom gaf stof tot legenden. Een van die legenden vertelt over een (vermeende) ontmoeting met de Atheense staatsman Solon, die niet geïmponeerd was door zijn fortuin en verklaarde: Houd tot iemands dood toe het woord “gelukkig” in petto; tot op dat moment moet men hem niet gelukkig noemen, maar slechts fortuinlijk.

Fragment uit: https://nl.wikipedia.org/wiki/Croesus

Getagged , , , , , , , ,

One thought on “Croesus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.