Culinaire genoegens van een hermafrodiet

foto:www.dreamstime.com

foto:www.dreamstime.com

De avocado wordt steeds populairder, in de winkel is de vrucht niet aan te slepen, in tijdschriften wordt hij genoemd en bloggers verwerken hem in een culinair recept. Frankrijk verslindt 1,2 kg per persoon per jaar, de VS 3,5 kg p.p. per jaar.

Waar komt toch die liefde vandaan?

8000 jaar geleden werd de vrucht al opgemerkt in Centraal Amerika. Zijn naam was toen ‘ahuacatl’, dat is Azteeks voor testikel, maar dat kwam niet alleen door zijn buikige peervormige verschijning. De Maya’s zagen er een stimulerend middel in, een soort Viagra, maar dan met een groen of donker schilletje en vettig geelgroen vlees. Een beetje vreemde reputatie, als je weet dat het seksleven van de avocaat niet is om over naar huis te schrijven. De mannelijke en vrouwelijke organen van de hermafrodiete bloem komen niet gelijktijdig tot ontwikkeling. De vrucht is aseksueel, hij vermenigvuldigt zich door middel van celdeling.

De avocado is alom gewild voor zijn heilzame medicinale en cosmetische mogelijkheden. Een masker van avocaat op je gezicht, een paar komkommerschijven op je oogleden en violà een weldaad voor de huid, zowel voor Azteken als BN’ers. Voeg daaraan toe zijn voedzame en diëtistisch kwaliteiten: energie, bestrijdt cholesterol, is rijk aan vitamine C,B en E en aan kalium, magnesium en ijzer. Hij zou beschermen tegen kankers en hartziekten.

Je eet hem altijd rauw, nooit gekookt, in twee helften met een paar druppels citroen en olijfolie, strooi er een snufje zeezout en peper over. Dit is het beste recept voor de rijpe vrucht. Je kunt hem ook nog in salades verwerken, in mayonaises en sauzen. De guacamole (spreek uit: gwa-kamole) heeft de rijpe avocado als basis, vervolgens: citroensap, ui, knoflook, gemalen verse of gedroogde koriander, zouten peper. Doe dit alles in de mixer, niets meer aan toevoegen. In 2015 durfde de New York Times op twitter een recept te plaatsen waaraan doperwtjes waren toegevoegd. Het werd een schandaal dat zelfs Barack Obama bereikte, die het traditionele recept stevig verdedigde.

Buiten deze culinaire kwaliteiten heeft de ‘boom‘ van de avocado dramatische vormen aangenomen: met name de ontbossing van de staat Michoacan die 80% van de Mexicaanse productie voor zijn rekening neemt. 20000 hectares bos wordt jaarlijks omgezet in avocaat- kwekerijen zonder toestemming of vergunning van de autoriteiten, maar dikwijls met de hulp van de plaatselijke maffia, die zich niet bekommert om de toekomst van de trekvlinder ‘monarque’, die de streek als trekplaats heeft.

Denk eens aan die vlinder bij je eerstvolgende avocado.

Vrij naar een artikel uit Le Monde van 26 november jl.

Getagged , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.