Ogen als donkere vijvers

foto:Deredactie.be

foto:Deredactie.be

Mijn Gromy had ogen als donkere vijvers waarin je haar oude lelijkheid vergat. Als je niet op paste raakte je er de weg in kwijt.

Mijn Gromy zag er uit als de heks uit de sprookjes, die zwaaiend met een stokje  kinderen in kikkers veranderde. Toch kon ze niet toveren, als dat zo was hoefde ik dit verhaal niet te vertellen.
Na haar veertigste of misschien wel eerder werd ze krom, haar rug werd bol en hoog, haar handen raakten de grond. Op haar zestigste stond er in haar mond nog één tand, geel en krom. Op haar hoofd wiebelde een knotje piekerig haar. Als een centenbak stak haar kin naar voren.

Ik was genoemd naar haar man Bertus. Mijn moeder nam mij mee als ze bij hem op bezoek ging. Gropy Bertus was thuiswever, Gromy Meek was er bijna nooit. Ze boende en schrobde alle dagen in werkhuizen. Als ze niet thuis was hoefde ik niet bang te zijn om in een kikker te worden veranderd.
Mijn moeder wist niets van deze gedachte. Als ik het haar vertelde, zou ze ‘bespottelijk’ zeggen op dat toontje van haar. Dan kneep ze haar mond samen en keek van uit een verre hoogte op mij neer.

Een keer was Gromy thuis, ze zat voor het raampje naar buiten te kijken. Mijn ma schrok, maar liep door. Ik had gezien dat ze schrok toen ze Gromy ontdekte. Daarom hield ik mij stevig vast aan haar rok. Ze kon geen stap meer verzetten zonder dat ze mij meesleepte.
‘Laat los, kind’ zei ze en nam mijn hand. Ik zette het op een brullen. Als ma al bang was van Gromy, wat dacht ze dan van mij.
Gromy was eng en fascinerend tegelijk. Haar ogen trokken mij naar haar toe, zij blonken als sterren. Toch durfde ik niet dichtbij te komen, stel je voor dat ik ging kwaken.

Getagged , , , , , ,

One thought on “Ogen als donkere vijvers

  1. annemarieenters schreef:

    Leuk, dat kwaken… nee om voor en dubbeltje geboren te zijn is niet leuk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.