De sigaar, (fragment uit mijn verhaal)

foto: Wilke Tabak

foto: Wilke Tabak

Op een dag, een paar jaar na de eeuwwisseling, ik weet het nog goed, mijn moeder was bij mij, kwam de pastoor op bezoek, een man met een wasbleek gezicht, gehuld in een lange zwarte jas, die spande over zijn buik. Gelukkig was mijn man er niet. Hij vindt alles wat met de kerk te maken heeft onbetrouwbaar. Hij lacht om die hokuspokus, zoals hij het noemt en maakt het belachelijk.

Snel zette ik een pot thee en riep de oudste, die net van school kwam, dat hij even naar zijn oom de bakker moest voor een stuk koek. Ik keek of er nog sigaren waren. Gelukkig stond er een kistje Schimmelpenninck in het buffet. Ik presenteerde de pastoor de bus, hij pakte een bolknak, beet het puntje er van en spuugde het uit in de asbak die op een standaard naast hem stond. Uit zijn soutane diepte hij een doosje op en haalde er een lucifer uit. Hij streek het rode bolletje langs de zijkant van het doosje. Een rood vlammetje flakkerde. Hij hield de sigaar recht voor zich, het vlammetje lekte aan de rand. Hij draaide de bolknak rond, smakte en stak hem tussen zijn dikke lippen. Hij trok een paar keer aan de sigaar, die vurig oplichtte zette zijn voeten recht, pakte het theekopje bij het oortje, tuitte zijn mond en zei,

‘Ahum.’

Wij gingen rechtop zitten en wachtten af. Mijn moeder trok haar voorhoofd in een frons waardoor de zwarte vlek op haar voorhoofd geprononceerd naar voren stak. Ze leek dan net Boeddha met dat derde oog op haar voorhoofd.

‘Uw moeder en grootmoeder, Mekala Asch is overleden. Ze is gisteravond gestorven in het gasthuis. Er was niets meer aan te doen, ze was op. Ze was katholiek en daarom moet een mis voor haar zielenheil worden opgedragen,’ zei hij.

Ach, dat was te verwachten, Gromy Meek moest wel negentig jaar oud zijn en was ze katholiek? Daar wist ik niets van? Ik keek naar mijn moeder. Het leek of de vlek op haar voorhoofd groter werd. Ze zei niets, tenslotte knikte ze,

‘Ja, ze was katholiek. Nou ja, als het haar uitkwam.’

We hebben de pastoor het huis uitgewerkt voordat mijn man thuiskwam.

Getagged , , , , , ,

3 thoughts on “De sigaar, (fragment uit mijn verhaal)

  1. Rupino Griffioen schreef:

    Schitterend beschreven rookritueel, doet aan Reve denken en de wind in de wijnglas.

  2. Annemarie Enters schreef:

    mooi, die sfeer… dat doet mij denken aan de jaren dat ik in Maastricht woonde. Wij waren protestant, maar de pastoor kwam gewoon langs en liet zich prima inschenken… (het kan ook een pater geweest zijn, anyhow het was wel patertje goedleven!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.