De lotto winnen

foto:Depositphotos

Tijdens mijn zomerreces las ik in de Franse krant Le Monde de ervaringen van een transgender Olivia Chaumont. Hier volgen een paar regels uit haar verhaal hoe ze haar transformatie beleefde.

Zij was man en werd vrouw. Daar moest ze heel wat veren voor laten. Niet alleen het geslachtsorgaan ook het respect dat ze ondervond als man raakte ze kwijt.

Als man deed ze veel voor de vrouwenbeweging, ze demonstreerde tegen geweld tegen vrouwen, voor gelijke rechten en voor het recht om vrij over je lichaam te beschikken. Maar dat was een intellectuele en politieke steun. Van vrouwenzaken wist ze eigenlijk helemaal niks. Wat wist ze van discriminatie? Wat wist ze van verkrachting? Als hetero man werd ze nooit gediscrimineerd of aangevallen. Voor haar was het theorie.

Als vrouw, weet ze nu hoe het is. Ze weet hoe het is om bang te zijn om alleen te zijn, om deuren te zien dichtgaan waar ze vroeger zonder enig probleem wijd open gingen, hoe het is als er aan haar deskundigheid wordt getwijfeld, terwijl haar competenties vroeger nooit in twijfel werden getrokken en dat alleen omdat ze een vrouw is.

In haar vak wordt het verschil soms lachwekkend. Als man tekende ze de toekomst van grote steden, won internationale concoursen, bouwde honderden appartementen en tegenwoordig mag ze alleen nog maar de kleuren kiezen. Als ze zegt dat ze architect is krijgt ze bijna als vanzelfsprekend de vraag

‘binnenhuis architect?’

Een vrouwelijke architect kan natuurlijk alleen maar  een binnenhuisarchitect zijn.

Ze is contracten kwijt geraakt omdat men geen ‘trans’ op de bouwplaats wilde, hoewel dat natuurlijk nooit werd uitgesproken.

Zij ontdekte de vrouwelijke verleiding en het verschil wanneer een man (of een vrouw) naar een man kijkt en als hij (of zij) naar een vrouw kijkt. Versierd worden terwijl ze vroeger versierde. Homosexueel worden terwijl ze vroeger hetero was, omdat ze nog steeds van vrouwen houdt.

Ze was zich niet bewust van haar privilege als man. Door vrouwelijke transgender te worden is ze dat voorrecht kwijtgeraakt. Het heeft haar nog meer feministe gemaakt dan ze al was.

‘Stel je het tegenovergestelde geval voor,’ zegt ze, ‘een mannelijke transgender. Hij treedt in in de kring van de mannen. Dat is zoiets als de lotto winnen. Van de ene dag op de andere maakt hij deel uit van een dominante groep voor wie alles wordt georganiseerd.’

Olivia Chaumont schreef een boek: D’un corps à l’autre, waarin ze haar overgang van man naar vrouw beschrijft.
Ze is ingeschreven bij de Grand Orient de France, de oudste vrijmetselarij van Frankrijk. Ze werd in 1992 lid en veranderde in 2007 van sexe waarmee ze de eerste vrouwelijke vrijmetselaar van deze grootloge werd.

Getagged , , , , , , ,

3 thoughts on “De lotto winnen

  1. annemarieenters schreef:

    Interessant! Dit geeft heel veel te denken… ja, we leven nog steeds in een mannenmaatschappij. Op feestjes wordt de man gevraagd wat hij doet of deed, als hij met pensioen is. Als ik mijn mond open doe en zeg waarmee ik de dag doorkom, kijken ze toch vreemd op.

  2. Gerdi schreef:

    Mooi en interessant stuk. Deze extra en minder leuke verandering in iemands leven is een misschien onvoorzien, maar zeker oneerlijk bijkomend aspect.

  3. Peter Hein schreef:

    Interessant verhaal en – hoewel niet geheel onverwacht – toch confronterend! Dank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.