De Scharensliep

Scharenslijper Monnickendam

De scharensliep, de luidkeels ‘Scharensliep’ roepende man, die door de straten fietste met een kar vol slijpspullen, een grote tol voorop. De slijptol dreef hij aan door middel van een pedaal, dat hij met zijn voet bediende.
Wat is er van de scharensliep geworden?
Tegenwoordig kopen we een scherp mes bij de Hema en gooien het oude weg. Wij hebben geen Sliep meer nodig en de bakfiets gebruiken we om de jeugd naar school te brengen.

Mijn moeder raakte al haar messen aan de Sliep kwijt. Hij nam ze mee om te slijpen, hij slijpt ze nog: nooit bracht hij ze terug. Toen ze ging kijken waar hij bleef was de Sliep in velden noch wegen meer te bekennen.

Enige jaren terug verscheen er nog een Scharensliep bij mij aan de deur. Mijn jeugdtrauma belette mij hem te vertrouwen, zelfs geen schaar mocht hij slijpen. Liever botte messen dan helemaal geen messen.

Het was vriendelijke man, die vertelde dat hij heel modern sleep. Zijn hypermoderne slijpuitrusting bevond zich in zijn auto. Bij al die vriendelijke nieuwigheid sloeg bij mij het jeugdtrauma onverbiddelijk toe.

Hieronder een link naar beelden van de Scharensliep door de eeuwen heen:

Getagged , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.