De Scharensliep

Scharenslijper Monnickendam

De scharensliep, de luidkeels ‘Scharensliep’ roepende man, die door de straten fietste met een kar vol slijpspullen. Een grote tol voorop. Als hij sleep dreef hij de slijptol aan door middel van een pedaal, die hij met zijn voet bediende.
Wat is er van de scharensliep geworden? Op straat is hij al zeker een halve eeuw onzichtbaar. Tegenwoordig kopen we liever een nieuw mes dan het oude te (laten) slijpen.  Wij hebben geen Sliep meer nodig en zijn bakfiets gebruiken we om de jeugd naar school te brengen.

De scharensliep is uit! Hij had ook een slechte reputatie. Mijn moeder raakte al haar messen aan de Sliep kwijt. Ze gaf ze hem te goeder trouw mee om te slijpen. Hij slijpt ze nog. Toen ze na een tijdje ging kijken waar hij bleef was de Sliep in velden noch wegen meer te bekennen.

Nog niet zolang geleden verscheen er ineens een Scharensliep aan mijn deur. Hij was een vriendelijke man, die vertelde dat hij heel modern sleep. Zijn hypermoderne slijpuitrusting bevond zich in zijn auto. Bij al die vriendelijke nieuwigheid sloeg mijn jeugdtrauma onverbiddelijk toe.  Dat trauma belette mij hem te vertrouwen, zelfs geen schaar mocht hij slijpen. Liever een botte schaar dan helemaal geen schaar.

Hieronder een link naar beelden van de Scharensliep door de eeuwen heen:

Getagged , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.