De geschiedenis van de vibrator

Foto komt van youtube:
‘The uploader has not made this video available in your country.’ was de mededeling die er bij stond.

VPRO cinema vertoonde in 2011 een film over de geschiedenis van de vibrator.

Hieronder enige historische informatie.

Masserende artsen

In de 19e eeuw kwam Freud tot de conclusie dat de aan hysterie lijdende vrouw seksueel onbevredigd zou zijn. De ziekte kwam dan ook opvallend veel voor bij weduwen, nonnen en vrijgezelle vrouwen. Vrouwen die leden aan hysterie zouden te veel ‘opgehoopt zaad’ hebben wat zij niet konden lozen door gebrek aan (goede) seksuele contacten. Oftewel, zij was seksueel gefrustreerd.

Hoewel hysterie als chronische aandoening gezien werd was het goed te behandelen met een zogenaamde bekkenbodemmassage. Het masseren van de genitaliën was alleen toegestaan wanneer een dokter dit deed. Masturbatie bij zowel man als vrouw werd als onrein en zelfs als gevaarlijk gezien. Je zou er zelfs blind van kunnen worden. Een behandeling door de arts was pas succesvol als het resulteerde in een ‘hysterisch paroxisme’: een orgasme. Deze behandeling beschouwden artsen als zuiver medisch en zonder seksuele lading.

Volgens 19e-eeuwse doktoren leed ongeveer een kwart van alle vrouwen aan hysterie. De lijst van symptomen werd oneindig: zo zou jeuk aan je grote teen al een gevolg van hysterie kunnen zijn. Hysterie werd een modeziekte waar artsen flink van profiteerden.

Doordat de vrouwen steeds moesten terugkomen voor massagebehandelingen zaten de wachtkamers van huisartsen altijd vol, wat uiteraard tot gunstige financiële resultaten leidde.

Muisarm avant la lettre

Dat het masseren van deze hordes hysterische vrouwen zwaar werk was, moest zeker niet onderschat worden. Artsen kregen te maken met spierpijn, gewrichtspijn, krampen in hun vingers en bovendien kostte het ze behoorlijk wat tijd. Ze begonnen daarom massaal te experimenteren met opwindsystemen en waterstralen om de arbeid te verlichten. Maar het werd hoog tijd voor een elektronisch apparaat.

Hoewel er al meerdere exemplaren in omloop waren mag de Engelse dokter Joseph Mortimer Granville zich uitvinder van de eerste vibrator noemen. Hij vroeg in 1880 patent aan op de manipulator, voorloper van de vibrator, welke hij liefkozend tot ‘Granville’s Hammer’ had gedoopt. Zijn verhaal en dat van zijn revolutionaire uitvinding wordt verteld in de eerder genoemde historische komedie Hysteria.

De manipulator was de oplossing voor de overbelaste vingers van de huisarts en bovendien scheelde het behoorlijk in tijd. De manipulator bracht de vrouw namelijk vele keren sneller tot een hysterisch paroxisme dan de dokter handmatig ooit zou kunnen. De behandeling werd razend populair en kon zelfs worden verkregen in luxueuze kuuroorden in Europa en Canada.

Van doktersattribuut naar de slaapkamer

De term hysterie werd in 1952 de das omgedaan en daarmee stierf ook haar spraakmakende behandelmethode. De vibrator dook al snel op in pornofilms, waarvan het kijken destijds nog een taboe was. De vibrator kreeg hierdoor al snel een achterbuurtreputatie en verloor zijn populariteit. Pas na de seksuele revolutie in de jaren 70 maakte de vibrator een comeback, maar na de seksuele emancipatie in de jaren 80 kwam de vibrator definitief weer uit de taboesfeer.

Vandaag de dag is de vibrator een populair seksspeeltje wat men gewoon koopt in de P.C.Hooftstraat. Minstens 52 procent van de vrouwen schijnt minimaal één exemplaar in huis schijnt te hebben. Waar een vreemde ziekte al niet tot toe kan leiden..

 

Getagged , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.