Planeet Aarde

Foto:Wikipedia

Als we planeet Aarde vergelijken met de Oostvaardersplassen dan heeft de aarde geen hek zoals de plassen maar is wel net zo beperkt qua oppervlakte. Op de Aarde verdringen zich de mensen net zoals de dieren die elkaar wegdrukken in het park. In 1950 woonden er zo’n 2,6 miljard mensen op aarde. In 1987 waren het er 5 miljard. In oktober 2011 schoten we door de grens van 7 miljard heen. En de wereldbevolking groeit gestaag door. De Verenigde Naties verwachten dat onze aarde tegen 2030 zo’n 8,5 miljard mensen telt. En rond 2100 zijn het er mogelijk meer dan 11 miljard. We zijn met velen en er komen er nog meer.

De dieren in het park worden afgeschoten omdat het er te veel zijn en er voor al die beesten niet genoeg voedsel is in het park. Tegen het afschieten wordt flink bezwaar gemaakt door verschillende groepen al of niet militant, al of niet radicaal.

Hoe zit dat met de 8 tot 11 miljard mensen op onze planeet? Kunnen we met z’n allen wel op die kleine bol? Is er voldoende van alles voor iedereen? Ach daarover hoeven wij ons eigenlijk het hoofd niet over te breken, de natuur zelf zal dat oplossen. Om haar methoden aan te passen aan onze normen moeten we toch een paar dingen doen en laten vrees ik om haar in bedwang te houden. Om te beginnen de aarde niet meer misbruiken, dat wil zeggen stoppen met de roof uit haar ingewanden, fossiele brandstof door wind- en zonne-energie vervangen, minder vlees eten, kortom zorgen voor een schoner milieu en dus minder broeikasgassen = minder Co2 uitstoot.

Dat kunnen we natuurlijk allemaal doen. Hebben we daarmee de kern van de zaak aangepakt? Ik dacht het niet, er blijven 11 miljard mensen die Co2 uitademen. Wat doen we met de Co2 die wij uitademen of liever wat doen we met de veroorzakers van de Co2? Zijn de klimaatmaatregelen genoeg om Gaia te redden? Of moeten er andere maatregelen genomen worden?

Dat roept een interessante vraag op: wanneer zijn we met té veel?

Getagged , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.