Jongensspeelgoed

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

”Brrrrom bbbrrrrommm” deed hij en duwde het autootje tot aan de hijskraan. Het metalen speelgoed wekte onze begeerte op. Je kon er hijskranen en autootjes mee bouwen. De kraan tilde ze op door middel van een soort grijptang. Zij zweefden dan even door de lucht en werden een halve meter verder weer neergezet. Gefascineerd keken wij toe hoe het buurjongetje het ding hanteerde en ons buitensloot.

Mijn zusje en ik speelden veel met de twee zoons van de buren. Het was een vreemd gezin vonden wij, want bij hen werkte moeder en vader zat altijd in de tuin in een korte broek met een zelf gemaakte grote zeef de aarde in de tuin te zeven op steentjes. Het gezeefde zand was een goede voedingsbodem voor planten, placht hij te zeggen. Vanwege zijn bijna naakte, pezig bruine lichaam noemde mijn vader hem Gandhi.
De jongens hadden fantastisch speelgoed waar wij ons ook graag mee vermaakten. Een van hen bezat een meccanodoos. Daar bouwde hij die machtige kranen van. Het meccano mochten wij niet aanraken. Het werd ons heel duidelijk gemaakt dat dit niets voor meisjes was.

Op een dag dat wij alleen thuis waren, vroegen wij het jongetje ons zijn meccano hijskraan nog eens te laten zien. Het kostte enige overtuigingskracht om hem over te halen, maar het lukte. Toen hij aanbelde deed ik de deur open en trok hem naar binnen. Mijn zus sloop van achteren dichterbij en duwde hem de drempel over. Wij pakten zijn speelgoed af, sloten hem op in de kelder en gingen uitgebreid met de meccano stoeien, maakten het vakkundig kapot door het van alle kanten te bekijken, er mee te slaan omdat we ruzie kregen en er hier en daar wat van af te draaien. Toen wij het zat waren haalden we de knaap uit de kelder, veegden zijn snotneus af en gaven het verfomfraaide speeltje terug.

De volgende dag kwam Gandhi ’s avonds klagen bij mijn vader dat wij het speelgoed van zijn zoontje kapot hadden gemaakt en hem hadden opgesloten. De oude heer confronteerde ons met de buurman en vroeg of dat werkelijk op onze kerfstok stond. “Nee”, zeiden wij met zedig neergeslagen ogen, ”meccano, dat is toch jongens speelgoed en hoe zouden wij nou een jongen kunnen opsluiten?”.
Toen de buurman weg was, stopte hij een verse pijp, schudde zijn hoofd en mompelde ”Wijfjes!!!”.

6 thoughts on “Jongensspeelgoed

  1. Jan Vlaanderen schreef:

    A woman’s a two-face, a worrisome thing who’ll leave ya to sing the blues in the night

    (volgens F. Sinatra)

    En hij had dus gelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.