Het Geheim van de lege gracht (kort verhaal)

De wallenkant zakt in, de fundamenten kraken. Wanneer zij niet kraken dan steunen zij diep heel diep van binnen. Als er niet snel wordt ingegrepen dan kunnen de oude houten poten en palen de lasten niet meer dragen. Natuurlijk heeft de Oude Dame belangwekkender zaken aan haar hoofd dan zich te bekommeren om het gekreun uit de diepte. Maar daar over later meer. Eerst het huis.

Dit is het verhaal van het Oude Huis van dak tot en met de gewelven. ‘De krochten’, zei de Oude Heer vroeger en: ‘Het zal mijn tijd wel uitdienen’. Nou dat heeft de wal geweten van dat ‘uitdienen’. De oude palen hebben nog wel zo geschud en gekreund ’s nachts als waarschuwing voor de passiviteit van de Oude Heer die vond dat er na zijn tijd ook nog wel tijd genoeg was voor reparaties.

In ieder geval moest de actie voor het stutten van de wal niet van de Oude Heer komen en zeker niet in zijn tijd. Na zijn tijd zakte de wal dan ook in en toen waren de rapen gaar. Dat zei althans de schoonzoon en hij is een bijdehante. Hoe dat zit met die gare rapen is niet te begrijpen, want dat heeft iets met koken te maken en de Oude Dame kookt niet, kookt nooit. De keuken is nogal ouderwets aangeplakt aan het grote bouw. Het is er ook altijd steenkoud in die keuken. De keuken gaat met een trapje naar de tuin. Het is een grote tuin en er groeit en bloeit van alles. De tuin loopt door tot aan de walkant en is net als het huis niet goed bijgehouden, maar dat is niet zo erg voor een tuin. Een beetje nonchalance op z’n tijd kan geen kwaad. Voor een tuin dan. Voor een huis en een wal niet natuurlijk.

Dat heeft haar wat gekost de Oude Dame om die weer op te knappen. Om goed aan de wal te kunnen werken moesten de sluizen dicht, zodat de gracht leeg kwam te staan. Wat er toen allemaal zichtbaar werd. Maar goed, het staat er weer pront bij met het glimmende bruggetje, waar op het ijzeren sierhek fier haar naam staat geschreven.

s Nachts loeien de gewelven, kreunen en steunen de balken en binten. Het lijkt alsof het Oude Huis een verhaal vertelt soms zachtjes, maar ook wel eens opdringerig krakend. Wanneer je goed luistert op de zolder naar de oude binten die krakend fluisteren hoor je verhalen over het leven van het Oude Huis over de bewoners met hun passies, liefde, vreugde, lijden, haat.. ..