Te laat -2

Kokkie komt binnen met een schaal spekkoek. Omom reikt Dora er een aan.

‘Is er iets tussen jou en Boely?’

‘U kunt beter vragen wàs er iets,’ schokschoudert ze en neemt een hap van de koek, om omom’s aandacht af te leiden een beetje te snel. Ze stikt er bijkans in. Omom slaat op haar rug. Als ze is uit geproest, zegt hij:

Je tante vindt het heerlijk dat hij er is, zolang heeft ze hem niet gezien. Maar van jou weet ik het zo net nog niet?’

Zijn donkere ogen kijken haar vorsend aan. Dora schudt haar zwarte haar naar achteren. Waarom heeft ze het niet opgestoken? Het is veel te warm zo los. Vanwege die plek in haar hals, maar die is nu toch weg? Automatisch gaat haar hand naar haar nek. Zal ze het omom zeggen?

De mannen slaan de eerste akkoorden aan. Hij heeft haar nog niet gezien. Kijk hem daar nou staan lang en slank in zijn rode hemd, het zwarte haar altijd net een beetje te lang. Een adonis. Zolang heeft hun relatie niet geduurd, een paar maanden misschien? Ze heeft geen zin het hele verhaal aan omom te vertellen, iets houdt haar tegen. Gêne misschien, omdat ze zo stom was? Nooit had ze zich in die relatie moeten storten. Hij was haar charmante neef en dat had hij moeten blijven. Maar hij pakte haar helemaal in. Ze was zwak en gevoelig voor zijn avances in die tijd net na het overlijden van haar moeder. Met Boely kon ze lachen en vergeten. Ze was zo blij dat er iemand was die zich om haar bekommerde dat ze in zijn netten verstrikt raakte totdat…. Wist ze veel dat hij zo was. Van onderuit haar tenen komt een zinnetje naar boven: ‘bij die zit een draadje los.’ Een zinnetje dat haar moeder eens zei op een feestje ook bij tantie Piety. Ze vergat het en nu is het te laat.

De muzikanten zetten ‘Oh Carol’ van de Blue Diamonds in. In plaats van Carol zingen zij ‘Oh tantie,’ Hilariteit alom iedere keer als ‘oh tantie’ klinkt. Dora die het tafereel op een afstand gadeslaat en net een glas wijn naar haar mond brengt kijkt op. Hoort ze daar niet ‘Oh Dora’ in plaats van ‘Oh tantie’. Ze vergist zich natuurlijk want de titel van het liedje is ‘Oh Carol’ Zo gestrest is ze nou, dat ze overal beren ziet, zelfs in een onschuldig liedje. Er glijdt een druppel wijn langs haar kin. Voordat ze het kan wegvegen met het servetje dat ze van tafel grist zingt Boely weer ‘Oh Dorara.’ nu heel duidelijk terwijl hij naar haar kijkt. Verdomme hij heeft haar gezien! Omom draait zich naar haar toe.

Dora loopt naar de tafel en schenkt zich nog een glas in. Haar derde

Tantie lacht hard, omom applaudisseert en roept ‘Bravo’ terwijl hij naar Dora kijkt.

‘Bravo,’ roepen alle gasten en klappen in hun handen.

De muzikanten zetten ‘Ramona’ in. Enkele gasten schudden de sloomte van zich af en beginnen een sleepdans. Een paar mannen rollen het tapijt op. Omom brengt de ventilator naar de dansvloer. De gasten zingen mee met ‘Have I told you lately..’.

Dora beweegt zo onopvallend mogelijk naar de deur. Later, morgen zal ze tantie bellen om haar voortijdig vertrek uit te leggen. Tantie zal het begrijpen. Een zucht ontsnapt aan haar mond als ze op haar stiletto hakken over de marmeren vloer van de gang zo snel mogelijk naar haar auto klikklakt.